Tyrkia er et land som kan by på en rekke spennende opplevelser, og der blir du sjeldent skuffet i matveien. Det er dessverre mange turister som synes det er skummelt å prøve lokalmat. Derfor skal vi her gi deg noen tips til hvilke retter du bør forsøke å smake mens du er på ferie i Tyrkia.

Dolma

Denne retten er en svært tradisjonsrik rett i det osmanske riket, og har sin opprinnelse fra Tyrkia. Selve retten består av fylte kokte vinblad som fylles med diverse varianter av kjøtt, ris eller erter og forskjellige kryddere. 

Selve retten Dolma kan også være brukt som fyll i andre retter med frukt eller grønnsaker. Smaksmessig vil dette være en veldig annerledes rett enn nordmenn ofte er vant til, men desto mer spennende blir det å prøve ut helt nye smaker og konsistenser. Dette er en rett som må prøves. 

Børek 

Dette er en rett man bør forsøke å bestille flere ganger. Børek er en generell betegnelse på en gruppe med populære pai- og bakevarer som har sitt opphav fra Tyrkia. Disse lages av en svært tynn filodeig, og fylles med en rekke forskjellige deilige matvarer. Man kan blant annet finne dem fylt med diverse ostetyper, og da gjerne fetaost, med kjøttdeig, egg, grønnsaker eller poteter. 

Kurabiye

Maten trenger ikke nødvendigvis være et middagsmåltid for å være spennende lokalmat. Kurabiye er en type småkake i form av bakverk som gjerne serveres til kaffe. Denne er spesielt forbundet med familiesammenkomster, kaffeselskap eller brukt i høytidene. Kurabiye lages med forskjellige typer mørdeiger, hvor egg fungerer som bindemiddel og hevemiddel. 

Lahmakun

Denne retten er muligens det nærmeste man kommer en konkurrent til den gode gamle italienske pizzaen. Lahmakun er et type flatbrød som serveres med stekt kjøttdeig, grønnsaker, kryddere og urter, og gjerne løk og hvitløk. Utseendemessig blir dette servert likt en pizza. Skal man reise til Tyrkia fra Norge er dette en rett man virkelig burde få med seg i løpet av oppholdet. 

Menemen

Enda en av de svært populære tradisjonelle rettene som har sitt opphav fra Tyrkia er middagsretten Menemen. Dette er en rett som kan minne om en gryterett fra det vi kjenner her hjemmefra. Retten har blant annet ingredienser som egg, tomat, paprika og løk. Retten serveres vel så mye som en frokost som til middag, og vil garantert by på en rikelig smaksopplevelse. 

By admin