Hvor mye penger skal man låne

Budsjett

Når du skal låne penger er det viktig at du låner penger i henhold til din lommebok. Du må derfor låne på en måte som gjør at du kan betale i tide på lånet. Det er ikke alltid så lett. Når du låner penger så får du noe fra noen andre som du forplikter deg å låne tilbake. Om dette kan gjøres på en bedre måte er tvilsomt. Hele konseptet er at du skal få en fordel av noe som noen andre sitter på.

Da de fleste ikke helt vet hva de skal gjøre eller på hvilken måte de skal gjøre det på kan du trygge deg med at den eneste måten å låne penger på den riktige måter er ved å lage budsjett først og deretter låne penger. Bruk en Excel regneark eller lignende for å få en oversikt over hvordan ditt lån slår inn over din økonomi.

Rente

Når du skal låne penger er det ikke til å komme utenom at du også må betale penger. Hvor mye du må betale kommer veldig an på hvordan din økonomi er. Renten viser hvor mye du skal betale for å låne penger fra banken. En rente på et huslån er ofte på rundt 2%. Du kan få den litt lavere eller litt billigere. En rente på et billån ligger ofte litt høyere i terrenget, sånn rundt 4-6%. Når det er sagt finnes det mange forskjellige lån som ligger mye høyere enn dette. En rente på et forbrukslån kan ligge på samme nivå, rundt 6%, men nå ganske høyt. Vi ser noen forbrukslån når over 20%. Det er ganske mye. Ellers er kredittkort og smålån renteledende med renter fra rundt 20% til der fantasien stopper. Standarden i bransjen ligger fra 20-35% når det kommer til renter og kredittkort.

Lånebeløp

Skal du låne penger så spørs det alltid hvor mye du skal låne. Har du lyst til å låne noen hundre tusen kroner er forbrukslånet det beste stedet du kan gå fordi det finnes mange tilbydere. Med mange tilbydere får du en bedre rente. Skal du låne 40000 eller et mindre beløp som 40000 kroner kan det være like bra å ta dette over et kredittkort så lenge du kan betale tilbake pengene ganske raskt. Kredittkort gir deg 30-45 dager med rentefrihet. Denne rentefriheten gjør at du får låne pengene gratis en kort periode. Når gratisperioden er over er det plutselig ikke så morsomt lengre og renten spretter opp.

Andre aspekter

Det finnes andre aspekter ved lån som gjør at du må være litt forsiktig. Noen lån har kort nedbetalingstid som gjør at det blir veldig mye å betale hver måned. Om du ikke helt vet hvor mye du skal betale eller hvor mye du må betale er det også viktig at du fokuserer på andre ting enn å låne. Ta deg en deltidsjobb. Det finnes mange deltidsjobber som kan spe på inntekten.