9 tips til oppussing av baderommet for eldre

Etter hvert som vi blir eldre, bør hjemmene våre tilpasse seg våre endrede behov. Mens mange eldre fokuserer på å gjøre boligen mer tilgjengelig, er badet et område som ofte blir oversett. Badet er imidlertid en viktig del av hverdagen og kan by på store utfordringer for eldre. 

Alt fra glatte gulv til trange rom gjør at vi må ta hensyn til viktigheten av baderomsrenovering for den aldrende befolkningen. Her får du ni tips til hvordan du kan forvandle badet til et fristed som fremmer sikkerhet, komfort og selvstendighet.

1. Legg til et bad i første etasje

Ved å investere i et bad i første etasje skaper du et praktisk og tilgjengelig rom. Nå slipper du å gå i trapper, spesielt når du allerede har smerter i knær og hofter. Denne enkle renoveringen kan gjøre hverdagen din mye bedre og gi deg den uavhengigheten og komforten du fortjener.

Oppussing av baderom for eldre er populært for dem som ønsker å eldes på plass. Det gir deg mulighet til å fortsette å bo i hjemmet du er glad i, uten de begrensningene og utfordringene som en planløsning over flere plan medfører. Ved å legge til et bad i første etasje får du en bedre hverdag og øker boligens verdi og attraktivitet.

Når du planlegger å pusse opp badet, er det viktig å tenke på å gjøre det seniorvennlig. Installer støttehåndtak for å øke stabiliteten og sikkerheten, velg sklisikre gulv for å unngå ulykker, og velg en dusjkabinett med benk for enkel bruk. Disse tilpasningene vil imøtekomme dine nåværende behov og sikre at badet forblir funksjonelt og tilgjengelig når du blir eldre.

2. Sørg for at badet er stort nok

Mange eldre er avhengige av hjelpemidler som stokk, rullator og rullestol, noe som krever ekstra plass for å manøvrere. 

Vi legger umiddelbart merke til den enorme størrelsen når vi tenker på rullestoltilgjengelige båser på offentlige toaletter. Det er en god grunn til dette – de gir personer i rullestol nok plass til å bevege seg komfortabelt rundt. For å komme inn på toalettet, løfte seg opp på det og ned igjen, trenger rullestolbrukere tilstrekkelig plass til å snu seg helt rundt. 

Prøv en enkel test for å få en følelse av om badet ditt er romslig nok. Slå armene sammen med noen og prøv å gå inn på toalettet sammen. I de fleste baderom kan det hende at dere støter mot veggene eller forfengelighet, noe som indikerer at det ikke er nok plass. Selv om denne testen kanskje ikke gir nøyaktige mål, gir den deg en pekepinn på hvilke utfordringer personer som bruker rullator eller rullestol står overfor.

I tillegg til å sørge for at det er nok plass til at rullestolen kan manøvreres, er det viktig å vurdere plasseringen av håndtak i nærheten av toalettet. Støttestøtter er et par støtter som vanligvis monteres på begge sider av toalettet, og som gjør det lettere å bruke armene til å komme seg trygt av og på toalettet. Disse listene gir stabilitet og støtte, spesielt for eldre med nedsatt bevegelighet.

Sørg for at badet er stort nok

Hvis du er senior som bor i Oslo og har behov for oppussing av bad, er det av største betydning å finne en pålitelig og erfaren rørlegger. Det er her vi kommer inn – gå-til rørleggeren i Oslo for eldres baderomsoppussing.

3. Heve høyden på toalettsetet

Når det gjelder å øke høyden på toalettsetet, er det hovedsakelig to metoder du kan bruke. Det første alternativet er å se etter toaletter som allerede er designet med en høyere høyde. Disse toalettene blir stadig mer populære, særlig blant dem som prioriterer tilgjengelighet i hjemmet. Be rørleggeren eller entreprenøren din om å finne et toalett som er høyere, eller som er i samsvar med ADA-standardene (Americans with Disabilities Act).

Det andre alternativet er å montere et forhøyet sete på det eksisterende toalettet. Dette er en mer kostnadseffektiv løsning som enkelt kan installeres av en fagperson eller som et gjør-det-selv-prosjekt. Forhøyede seter finnes i ulike høyder og utførelser, noe som gir fleksibilitet til å imøtekomme individuelle behov og preferanser. De kan være laget av slitesterke materialer som plast, noe som sikrer lang levetid og enkelt vedlikehold.

4. Installer et bidé

Bidéer gir bedre renhold enn tradisjonelt toalettpapir. For eldre med begrenset bevegelighet eller fingerferdighet kan det være vanskelig å nå og rengjøre toalettet grundig. Bidéer gir en mild vannstråle for rengjøring, noe som sikrer en grundig og hygienisk opplevelse. Ved å eliminere overdreven tørking kan bidéer bidra til å forhindre irritasjon og ubehag, noe som gjør toalettbesøkene mer behagelige og sunnere for eldre.

Eldre setter pris på uavhengighet og verdighet. Ved å installere et bidé kan eldre som kan ha problemer med personlig hygiene, bli betydelig mer selvstendige på badet. Med funksjoner som justerbart vanntrykk og temperaturregulering kan bidéer tilpasses individuelle behov, noe som gjør det enklere for eldre å opprettholde sine hygienerutiner uten å være avhengig av hjelp fra andre.

God hygiene er viktig for den generelle helsen og velværet, spesielt for eldre. Bidéer er en hygienisk løsning som kan bidra til å forebygge infeksjoner og irritasjoner som følge av feil rengjøring. Ved å sikre en grundig rengjøring kan bidéer bidra til bedre hudhelse og generell komfort, noe som gjør toalettbesøk til en mer behagelig opplevelse for eldre.

5. Bli kvitt glatte overflater

Våte og glatte overflater gjør baderommet til en potensiell faresone. Vi kan imidlertid redusere risikoen for ulykker betydelig ved å renovere seniorbadet med fokus på å fjerne glatte overflater.

En vanlig synder som bidrar til glatte overflater på badet, er fliser. Selv om fliser er estetisk tiltalende og slitesterke, kan de bli farlige når de utsettes for fuktighet. Vann, såpe og andre baderomsprodukter kan skape en glatt overflate som gjør det lett å miste balansen og falle. Det kan virke dyrt å skifte ut disse farlige flisene, men det er en god investering sammenlignet med de potensielle konsekvensene av en brukket hofte.

En annen ting man bør tenke på når det gjelder glatte overflater, er bruken av matter. Selv om matter kan være behagelige og sklisikre, kan de også utgjøre en risiko hvis de ikke er godt nok festet. Mattene kan lett skli eller samle seg, noe som kan føre til at man snubler. Det er viktig å velge matter som er spesielt utviklet for baderomsbruk, med en sklisikker bakside som fester seg godt til gulvet. Regelmessig kontroll og utskifting av matter som viser tegn på slitasje, er viktig for å opprettholde et trygt baderomsmiljø.

6. Endre utformingen av dusjen

Et våtrom er et baderom der hele gulvet er vanntett, ikke bare området under dusjen. Denne innovative designen gjør det enkelt å komme til og eliminerer eventuelle hindringer som eldre kan støte på når de beveger seg rundt på badet. I tillegg har våtrommene en ekstra bred dusjåpning, slik at det er plass til rullatorer og rullestoler.

Inne i dusjen blir et sete en stor forandring. Selv eldre som ikke har behov for hjelpemidler, kan ha nytte av et sete, ettersom det å stå oppreist i lange perioder kan føre til ustabilitet. Et trygt og komfortabelt sete gir dem mulighet til å hvile mens de vasker seg, noe som fremmer selvstendighet og reduserer risikoen for fall.

Håndholdte dusjer er et annet viktig element i en seniorvennlig dusj. Med et håndholdt dusjhode kan eldre enkelt kontrollere vannstrømmen og retningen, noe som gjør det enklere å nå alle deler av kroppen mens de sitter. Denne funksjonen sikrer en grundig og behagelig badeopplevelse.

Sikkerheten bør selvfølgelig alltid ha høyeste prioritet. For å unngå skliing og ulykker er det viktig å installere støttehåndtak. Disse gir stabilitet og støtte, noe som gjør at eldre kan føle seg trygge når de beveger seg inn og ut av dusjen.

7. Velg riktig design på badekaret

Innbyggingsbadekar er spesielt utviklet for å imøtekomme behovene til eldre og bevegelseshemmede. Disse badekarene er mindre enn tradisjonelle badekar, noe som gjør dem perfekte for små bad. Den større høyden på innbyggingsbadekarene gjør det enkelt å komme til, ettersom man slipper å gå over en høy kant. Eldre kan ganske enkelt åpne døren på siden og gå ned i badekaret uten å bekymre seg for å snuble eller falle.

En av de viktigste fordelene med innbyggingsbadekar er sikkerhetsfunksjonene. Disse badekarene har håndtak som er strategisk plassert for å gi ekstra stabilitet og støtte. Dette sikrer at eldre holder balansen når de går inn og ut av badekaret, noe som reduserer risikoen for fall og skader. Når det er grepsstenger tilgjengelig, kan eldre trygt nyte badeopplevelsen, vel vitende om at de har et pålitelig støttesystem.

Walk-in-badekar er dessuten praktiske og brukervennlige. Eldre kan gå inn i badekaret før det fylles opp, slik at de slipper å klatre over en høy kant. Vel inne kan de nyte et avslappende bad og ta seg god tid uten bekymringer. Vannet tømmes først når brukeren er ferdig med å bade og er klar til å forlate karet. Denne funksjonen sørger for at eldre kan nyte badeopplevelsen uten å føle seg stresset eller begrenset.

8. Forbedre belysningen

Forbedre belysningen på badet for eldre

Flere lamper er den viktigste måten å forbedre belysningen på når du pusser opp seniorbadet. Ved å øke antallet lyskilder kan du sørge for at hvert hjørne av badet er godt opplyst. Det kan være lurt å installere taklamper, vegglamper og forfengelighetslamper på en strategisk måte for å eliminere mørke områder og sørge for en jevn lysfordeling. Det gjør det lettere for eldre å orientere seg i rommet, og reduserer risikoen for at de snubler eller støter borti gjenstander.

I tillegg til å legge til flere lamper, er det viktig å velge sterkere lys. Hvis du velger pærer med høyere wattstyrke eller pærer som er spesielt utviklet for å lyse sterkere, kan du øke synligheten på badet betraktelig. LED-lys er et utmerket valg, da de gir et sterkt og energieffektivt lys som varer lenger enn tradisjonelle glødepærer. Sterkere lys gjør det ikke bare lettere for eldre å utføre daglige gjøremål, men skaper også et mer innbydende og godt opplyst miljø.

9. Ha alt innen rekkevidde

Mange eldre trenger hjelp til å bøye seg eller strekke seg etter ting som er lagret i høye hyller eller lave skap. For å løse dette problemet er det viktig å prioritere mellomhøye oppbevaringsløsninger. Ved å oppbevare toalettsaker og rengjøringsmidler innen rekkevidde kan eldre opprettholde sin selvstendighet og få tilgang til nødvendige ting uten å anstrenge seg.

Et annet viktig aspekt ved et seniorvennlig baderom er å sørge for at toalettpapiret er lett tilgjengelig. I noen baderom kan toalettpapiret være plassert på veggen på motsatt side av toalettet eller skjult bak toalettet, noe som gjør det vanskelig for eldre å nå det. For å forbedre tilgjengeligheten kan du vurdere å plassere toalettpapiret litt foran toalettet og til siden. Denne enkle justeringen kan utgjøre en betydelig forskjell når det gjelder komfort og bekvemmelighet for eldre.

Ved å sørge for at alt er innen rekkevidde, implementere strategiske oppbevaringsløsninger og integrere sikkerhetsfunksjoner som håndtak og rekkverk, kan eldre få en mer komfortabel og tilgjengelig baderomsopplevelse. Enten det dreier seg om å organisere oppbevaring på mellomnivå, plassere toalettpapiret innen rekkevidde eller velge dusjkabinett, vil disse baderomsrenoveringene bidra til å forbedre seniorenes generelle velvære og uavhengighet.

Kort oppsummering

Vi vil forsikre deg om at funksjonalitet og skjønnhet kan sameksistere på badet ditt. Badet ditt fortjener å være et fristed for avslapning og eleganse. Med stilige håndtak som også fungerer som håndkleholdere og moderne armaturer designet med tanke på eldre, er mulighetene uendelige. 

Nå er det slutt på å grue seg til den daglige baderomsrutinen, og du kan i stedet glede deg over en revitalisert oase som gir deg glede og ro i livet. Dette blogginnlegget henvender seg til eldre som ønsker å pusse opp badet, og til pleiere som ønsker å gjøre hverdagen enklere for sine nærmeste. Ta et dypdykk i eksperttipsene våre, les om de nyeste tilgjengelighetsteknologiene og oppdag hvordan en baderomsrenovering kan forvandle det fysiske rommet ditt og ditt generelle velvære.

Alder skal ikke hindre deg i å oppleve den komforten og uavhengigheten du fortjener. La oss legge ut på denne reisen sammen, én baderomsrenovering om gangen!

By admin